Бізнес-ідеї: ТОП ідей для малого бізнесу в Україні

Автор: Виталі Бродетскі

15.10.2023

Чи варто розпочинати свою справу в Україні у 2023? Так і сьогодні у блозі APPOINTER ми перерахуємо переваги бізнесу у воєнний час, а також глибоко вникнемо у тему бізнес-ідей. Як знайти свою? Якими є ідеї для бізнесу? Що оригінального і перспективного варто спробувати підприємцю-початківцю в поточному році?

Как выбрать идею для своего бизнеса

Зміст:

 

Відкриття власного бізнесу в Україні в 2023 – так чи ні

Чи варто розпочинати бізнес у воєнний час? Вирішувати вам, але врахуйте наступне.

Починаючи власну справу, ви вкладаєтеся у стабілізацію фінансового обороту в країні та створюєте нові робочі місця, що вигідно кожному українцю у моменті та матиме величезне значення для розвитку України в майбутньому. Саме тому держава зараз надає молодим підприємцям усілякі пільги та спеціальні програми розвитку. Також через недавню реформу податок з обороту становить лише 2% і це триватиме до кінця військового стану.

Люди користувалися більшістю товарів та послуг і продовжують це робити. При цьому рівень конкуренції нижчий, що збільшує шанси на успіх вашої бізнес-ідеї.

Як вибрати ідею для свого бізнесу

Почніть із вибору ринкового сегмента (ніші), в якому існує попит на послугу/товар.

Як вибирати нішу:

  • 1. Що вам цікаво? Варіанти оцініть з погляду своїх знань та навичок, позитивного фідбека оточуючих та того, як довго зможете цим займатися.
  • 2. Що є актуальним для інших? Перспективи бізнес-ідеї допоможе оцінити маркетинг-дослідження (якщо є кошти) та/або запити в Google AdWords. Останнє працює так: вводьте ключові слова > дивіться на видачу сервісу > оцінюєте попит (він є, є кількість запитів за 1 місяць = 1000-10 000).
  • 3. Що вужча ніша, тим краще. Приклад: якщо у вас у планах дизайнерська агенція, нехай вона працює в одному з конкретних напрямків – інтерфейс користувача, брендинг, motion-дизайн.
  • 4. Хто конкурент? Для відповіді на запитання використовуйте пошукову систему. Чи багато підприємств, схожих на ваш задум, чи це 2-3 конкуренти з сайтами поганої якості?

Вибрану ідею бізнесу варто протестувати. Допоможе створення сторінки, яка збере заявки на прототипи послуг/товарів. Приклад: ви хочете створити прокат вечірнього одягу та виділитися серед аналогічних бізнесів > на посадочній сторінці розмістіть опитувальник для потенційних клієнтів з усіма важливими пунктами – від розміру одягу до готовності сплачувати певну суму за прокат.

Якими бувають бізнес-ідеї

Дослідити потенціал ідеї для свого бізнесу допоможе класифікація «аспірин-кисень-коштовність».

"Аспірин" - бізнес-ідея "рятує від болю", вирішує проблему, покращує життя потенційного клієнта. Приклад із епохи пандемії Covid-19 – апарати з одноразовими масками на входах до магазинів, ТЦ, адміністративних та навчальних закладів.

«Кисень» – щось незамінне, найчастіше це продукти харчування.

«Коштовність» – замінні товари/послуги, надлишки, без чого зазвичай обходяться. приклад: комп'ютерні ігри.

Класифікувавши бізнес-ідею, ви визначите споживача і порозумієтеся з ним.

Знання аудиторії – ключ до успіху.

Продавати товари/послуги всім поспіль – провальний шлях. Знайдіть потенційного клієнта і намалюйте докладний портрет.

Самые актуальные идеи для бизнеса в Украине

Як шукати аудиторію:

  • 1. Якщо ви працюєте, оціните поточних споживачів: хто вони, чому йдуть до вас, чим схожі, скільки платять за товар/послугу?
  • 2. Придивіться до клієнтів конкурентів – які вони і чи є ті, кого не врахував суперник?
  • 3. Аналізуйте ідею для бізнесу – випишіть переваги та особливості продукту, оцініть вигоди для покупців. Чим більше останніх, тим більша довіра до вас.
  • 4. Демографія – скільки років клієнтам, якої вони статі, де живуть, рівень доходу, сімейний статус, освіта та зайнятість, + все, що здасться значущим.
  • 5. Психологія – з'ясуйте пріоритети, інтереси, звички, основні риси особистості, спосіб життя аудиторії.

До готового портрета поставте низку питань – як споживач вирішується на покупку, чи може він її сплатити, чи близький вам клієнт і як ви з ним контактуєте, наскільки вигідною для аудиторії є ваша пропозиція?

Позиція та конкуренти вашої справи

Для прибутковості бізнес ідеї розберіться з тим, як вашу пропозицію (і вас самих) представляє споживач. Коректне позиціювання – запорука того, що серед конкурентів виберуть вас.

Бізнес позиціонують за рівнем цін, характеристиками продукції/послуг, перевагами аудиторії або (у разі вузької ніші) щодо конкретної аудиторії. Орієнтуйтеся на тривалу перспективу - властивості пропозиції та бренду, які довгий час незмінні.

Що допоможе бізнес-ідеї заявити про себе? По-перше, історія: як ви почали робити те, що робите, чому це важливо? По-друге, субкультура споживача: щоб збудувати успішну комунікацію з клієнтом, розберіться, кого хочете залучити (наприклад, мам школярів чи вагітних жінок?).

Найактуальніші ідеї для бізнесу в Україні 2023

Військові та захисні технології

Багато хто чув про те, що ця війна – війна дронів. Найбільш актуальні – ударні (через те, що кількість снарядів для артилерії обмежено). Ударний дрон вбиває одразу двох зайців - вражає супротивника + вгамовує снарядний голод. Крім того, техніка допомагає зберегти життя нашим військовим.

Конкуренція у цій ніші висока, але ніша зростає, а разом із нею – попит. Основні завдання, які може вирішити ваша бізнес ідея:

  • розмінування;
  • розвідка;
  • навігація;
  • логістичні питання;
  • постачання;
  • захист своїх позицій;
  • знищення ворога.
бизнес идеи

Мовні школи online

Знання іноземних мов підвищує шанси знайти високооплачувану роботу, тому власний бізнес у цьому напрямі незмінно актуальний. Ключове, що вам потрібно, – навички організації (знати мови самому не обов'язково). Залучіть клієнтів цікавими форматами навчання, досвідченими викладачами та спецпропозиціями для різних галузей. Головний плюс цієї ідеї для започаткування власного бізнесу – мінімальний стартовий капітал.

Чат-боти

Ці програми потрібні, тому що автоматизують рутинні обов'язки співробітників різних сфер, спрощують роботу кол-центрів, залучають потенційних клієнтів. Щоб створити таке програмне забезпечення, використовують конструктори – платні та безкоштовні. Ви вносите інформацію про бізнес та розробляєте для роботи сценарії відповідей на запитання клієнта. Якщо потрібний складніший чат-бот, скористайтесь послугами професійного розробника. Монетизується бізнес-ідея шляхом платної підписки на чат-бот. А щоб залучити покупців, запропонуйте безкоштовний тестовий період.

Заробіток фотографією

Переваги бізнес-ідеї - ніша перспективна з можливістю зайняти своє місце (предметка, фотосесії, весілля, зйомка івентів), є можливість перемикатися на різні види зйомки, не завжди потрібна професійна апаратура (для предметного фото підійде якісний смартфон). Крім безпосередньо фотографії можна заробляти прокатом аксесуарів та реквізиту, а в майбутньому подумати про відкриття власної фотостудії з тематичними зонами для оренди.

Натуральна косметика, парфумерія, мило

Попит на екологічну косметику висока вже кілька років. Причини спробувати таку ідею для власного бізнесу – спочатку можна займатися самостійно вдома, навчаючись за матеріалами з інтернету. Також для виробництва того ж мила не потрібні спеціальні сертифікати. Ключове – вкладіться у якісні складові, продумайте упаковку та подачу продукції. Наймати співробітників (у т. ч. технолога), розвивати рецептуру, підвищувати навички та робити більше можна з часом.

Дерев'яні hand-made

Полюбляєте працювати руками? Чому б не створити невелику майстерню вдома? Із плюсів бізнес-ідеї – мінімальна кількість інструментів, необхідних на старті, недорогі дерев'яні заготовки (якщо порівнювати з металом), великий простір фантазії. А ще за кордоном цінується український хенд-мейд.

Пошиття та ремонт одягу, ліжка, взуття

Для запуску бізнес-ідеї знадобиться закупівля тканин, створення лекал, швейна техніка. Також вирішите питання із ціновим сегментом (бюджет, середня категорія чи люкс) – від цього залежить якість матеріалів та пошиття. Продумайте рекламу. Починати бізнес можна вдома, а наймати співробітників серед випускників спеціалізованих технікумів. Коли задумаєте «переселити» ательє в орендоване приміщення, вибирайте прохідне місце.

Вендінг-автомати

Вендингові (торговельні) автомати реалізують продукцію у сумі > 80 млн. € щорічно у світі. Наповнювати їх можна чим завгодно – від напоїв та снеків до книг. Касир у цьому випадку не потрібний, а апарат працює цілодобово. Що врахувати: апарати купують, орендують або беруть у лізинг, ПЗ такої техніки надсилатиме звіти власнику, потрібно регулярне техобслуговування – поповнення товарів, інкасація тощо.

Агентство маркетингу

Відмінна бізнес-ідея для досвідчених маркетологів. Можна працювати віддалено, використовуючи лише ноутбук та знання. Кого шукати для співпраці – професійних дизайнерів, SMM-щиків, стратегів тощо. Перші інвестиції – реклама + створення сайту.

Заморожена їжа з доставкою

Знадобляться кухарі, морозильна камера, обладнання для приготування їжі, приміщення + дієтолог/нутріціолог (якщо ваша спеціалізація – ПП). Додаткові витрати включають транспорт, оклади кур'єрам, вкладення в рекламу.

Ювелірні прикраси

Для реалізації ідеї бізнесу знадобляться дизайн-інструменти (фізичні програми для комп'ютера) та інструмент по металу (бормашини, верстати, спеціальні ножиці тощо). Також потрібне робоче приміщення з витяжками.

Приватний дитсадок

При оренді приміщення слідкуйте, щоб воно відповідало нормам санітарії. Площа варіюється від кількості малюків. У садку мають бути окремі спальні, ігрові зали, роздягальня, санвузол. Наявність двору – це плюс (дитсадки у приватних будинках найбільш затребувані). Меблі для дітей та іграшки можна придбати або орендувати. Важливий нюанс – на роботу потрібна ліцензія.

Виїзний клінінг

Послуга щодня користується попитом серед торгових та офісних центрів. З них можна почати нарощувати базу клієнтів та будувати репутацію. Така ідея бізнесу вимагатиме виїзних співробітників, форму для них, інвентар + хімію для прибирання, місце зберігання всього цього.

Открытие собственного бизнеса в Украине

Крафтовий шоколад

Є два варіанти підходу - ви самі робите солодощі або наймаєте майстра-шоколатьє. У першому випадку бізнес можна розпочати прямо вдома, а згодом (і розвитком справи) переїхати до цеху з відповідними умовами.

Ліки з доставкою

Ідея власного бізнесу актуальна не лише в пандемію. Завдання – налагодити отримання замовлень, побудувати та реалізувати логістичний ланцюжок «аптека – клієнт». Кур'єрів найкраще посадити на економ-транспорт (наприклад, велосипеди та скутери), щоб знизити ціну послуг.

Розробка додатків

Креативна бізнес-ідея, що включає збирання та підготовку документів, дизайн, серверну частину, організацію технічної підтримки та ін.

Оригінальні та перспективні ідеї для малого бізнесу

Якщо варіанти, запропоновані вище, вас не надихнули, у нас є ще.

Ферма страусів

Бізнес рентабельний на 100%, оскільки попит в Україні великий, а ферм, які розводять страусів, мало. Джерел заробітку відразу кілька - продаж яєць, м'яса + екскурсії.

Якщо варіант занадто екзотичний, спробуйте розводити рибу. Мешканцям гірських регіонів країни для розведення підійде форель, решті можна займатися товстолобами та коропами.

Пелетове паливо

Далека від романтики, проте актуальна бізнес ідея. Як паливо, пелети поєднують екологічність та економію, вони все популярніші з кожним днем. Подбайте про закупівлю спеціального обладнання та деревних відходів (наприклад, у столярних майстерень).

Фотореставрація

Любите редагувати старі фотографії? На цьому можна заробити. Підключіть фантазію та додайте до основного бізнесу послуги на зразок продажу стилізованих фото-альбомів hand-made.

Одяг та меблі для вихованців

Ніша, в якій, як і раніше, повно вільного місця. Простір для реалізації величезний – пошиття гардеробу котам та собакам, виробництво лежанок, створення акваріумів, пташиних клітин та ін. Особливо ідея бізнесу підійде для великих міст. Вкладення мінімальні, а перші результати ви побачите протягом місяця.

Об'ємні солодощі

Тобто такі, що друкуються на 3D-принтері. Оригінальність ідеї в тому, що покупці самі моделюватимуть десерти, які захочуть придбати.

Smart-ресторан

Бізнес заснований на ідеї про збалансований раціон. Позиції меню містять не лише перелік використаних продуктів, а й розбивку на БЖУ + розраховану калорійність кожної страви. Люди, які стежать за здоров'ям та фігурою, не пропустять такий ресторан.

Консалтинг з енергозбереження

Знову ж таки актуально в країні, де регулярно зростають ціни на електроенергію та інші послуги. Вашими співробітниками стануть виїзні консультанти із спеціальною технікою, яка визначає тепловтрати.

Кризовий менеджмент

Якщо підприємству чи сім'ї потрібна допомога у вирішенні фінансових проблем, запропонуйте їм послуги кризового менеджера. Якщо у вас є диплом економіста та талант до оптимізації витрат, станьте таким менеджером.

Курси екстрім-водіння

Бізнес ідея поєднує в собі 2 напрямки: розвага та антистрес (клієнти «випускають пар») + удосконалення навичок керування машиною (підвищується рівень безпеки на дорогах).

Dating-сервіси та вечірки

Допоможіть людям знаходити один одного, а тим, хто вже знайшов, – влаштовувати побачення, що запам'ятовуються. Вашими клієнтами охоче стануть вічно зайняті на роботі трудоголіки, яким ніколи шукати собі пару та/або планувати дозвілля з партнером.

Які ще ідеї бізнесу варті уваги у 2023 році

топ идей для малого бизнеса в Украине

Не втрачають актуальності такі напрями:

  • еко-бізнес, а саме монтаж генераторів альтернативної енергії, реалізація техніки для очищення води, переробка вторинної сировини та ін. На старті знадобиться чималий капітал, але починання окупається в перспективі;
  • даркстори – роздрібні магазини-склади, де співробітники комплектують клієнтські замовлення, отримані на сайтах та додатках. Виділитися серед конкурентів можна, розумно організувавши склад та процеси на ньому;
  • реалізація товарів на маркетплейс. Плюс ідеї – невеликі початкові вкладення, загальна гнучкість бізнесу. Згодом можна відкрити свій online-магазин. А якщо вам нудно продавати, альтернатива – стати посередником між покупцями та продавцями.

Не варто забувати і про цифрові технології. IT – сучасний бізнес, що лідирує за перспективами, який залишиться таким довгий час.

Прибуткові ідеї для малого та середнього бізнесу: рекомендації Appointer

Наша компанія всіма силами підтримує малий бізнес в Україні та хоче, щоб він розвивався. Ми випускаємо програмні продукти для допомоги бізнесменам-початківцям, для покращення сервісу на функціонуючих підприємствах, для розвитку української економіки в цілому.

Оскільки тренд на доглянуту зовнішність, підтягнуте тіло та турботу про себе не втрачає актуальності, Appointer радить пробувати себе в індустрії краси та здоров'я, а саме відкрити б'юті-салон, барбершоп, манікюрний кабінет, студію масажу, косметологічну клініку тощо.

У нашому блозі ви знайдете безліч корисних статей на тему старту, просування та розвитку таких бізнес-ідей в Україні.

Висновок

Насправді у 2023 році можна монетизувати будь-яку бізнес-ідею – новаторську чи класичну, якщо правильно її класифікувати, визначити свою нішу ринку, зрозуміти хто споживач і чим його залучити. Але, звичайно, головне - горіти задумом, вірити в неї і не боятися робити помилки на шляху розвитку!

connect-buttonПідключитисяgearSmallgearBig
logo