Як відкрити свій тату-салон

Автор: Юлія Піскова

31.03.2023

Виношуєте ідею відкриття тату-салону? Сьогодні APPOINTER дає відповіді на ключові питання на тему. Які документи доведеться оформляти? Як підготувати та обладнати студію? Кого наймати та як просуватися? Скільки доведеться вкласти? Наприкінці статті на вас чекає корисний концентрат про плюси і підводні камені бізнесу.

как открыть тату салон в Украине

Зміст:

 

Що відбувається на ринку

Тату-бізнес відноситься до ринку послуг медицини і на ньому за останню декаду значно зросли попит + пропозиція. Це зумовлює два моменти: рівень конкуренції збільшився, а ціни коливаються незначно.

Трохи тату-статистики:

  • лідери з попиту – послуги татуювання, перманентний татуаж;
  • татуювання - це 50% попиту, татуаж -> 35%;
  • є також тимчасові тату - до 5% ринку.

Які висновки? Якщо ви готові мати справу з конкурентами, відкрити свій тату салон – ідея, яка має чудовий потенціал. Знання особливостей сфери стане перевагою, тому пробувати сили в салонному бізнесі насамперед варто досвідченим майстрам татуювання. Звісно, і новачкам вхід не замовлено.

Починаємо традиційно: конкуренти, клієнти, послуги

У разі відкриття тату салону, портрет клієнта розумніше писати на основі того, що ви хочете йому запропонувати. Алгоритм такий: визначаєте послуги > аналізуєте, хто ними користуватиметься (стать, вік, дохід, рід діяльності) > формуєте портрет клієнта (або кілька портретів для різних категорій аудиторії) > думаєте, як просувати бізнес, щоб залучити вашого клієнта. Добре обміркувати торгову пропозицію + описати аудиторію важливо для успішного старту бізнесу та подальшого розвитку.

На етапі формування списку послуг (а краще перед ним) визначте найближчих конкурентів, вивчіть їх пропозицію, фішки, слабкі сторони і подумайте, чим зможете виділитися.

Що пропонувати? Крім основних послуг (татуювання, татуаж) в меню студії додайте пірсинг, боді-арт, плетіння дредів, тому що цільова аудиторія цих модифікацій +/- одна і та ж. Також запропонуйте перекриття старих тату новими, лазерне видалення татуювання. Плюс салон може організовувати тематичні майстер-класи, що допоможе залучити клієнтів та надасть додатковий дохід.

Кому пропонувати? Татуаж/перманентний макіяж губ, повік, брів частіше роблять жінки 25-45 років. Вони стежать за собою, для них важливо справляти враження і не докладати надмірних зусиль. Татуювання на тілі мають ширшу аудиторію. Розкид за професіями колосальний – від айтішників до барменів у клубах. З пірсингом та дредами – аналогічна історія.

Які документи потрібні, щоб відкрити тату-салон законно

Перше – вибір форми підприємництва. У разі тату-салону оптимальний варіант – ФОП/ІП (фізична особа підприємець/індивідуальний підприємець). Оформляється швидко, коштує недорого (320 грн.), є плюси у вигляді простої бухгалтерії та сплати єдиного податку. Щоб зареєструвати бізнес, заведіть банківський рахунок, замовте друк із ініціалами та номером реєстрації.

Також для відкриття тату-салону потрібні:

  • медична ліцензія, оскільки татуювання порушує цілісність шкірних покривів (вартість 3000 грн.);
  • ліцензії на всі послуги;
  • дозволи СанЕпідемСтанції, Пожежної Служби;
  • договір оренди та постачання витратних матеріалів;
  • дозвіл на зовнішню рекламу.

Співробітники студії мають мати медичні книжки, регулярно проходити медогляди. Також у салоні ведуть журнал стерилізації інструменту згідно з планом виробничого контролю.

Знайдемо локацію для студії

как с нуля открыть тату салон

Де краще відкрити тату-салон? Студія у центрі – завжди хороша ідея. Відвідувачам буде зручно знайти вас та доїхати + більше шансів зацікавити випадкових перехожих. До того ж, це престижно, на підставі чого можна трохи підвищити цінник. Як бути з тим, що локація у центрі – це дорого. Не прагнете відкритися прямо на виході з метро, пошукайте щось на вулицях бічних центральних районів, щоб заплатити за оренду менше. Чи немає коштів навіть на такий варіант? Зробіть ставку на репутацію майстрів, до яких поїдуть у менш зручну з погляду розташування точку. Ключові критерії локації - транспортна розв'язка поблизу, хоча б кілька місць для паркування, можливість повісити вивіску.

Яке приміщення підійде для відкриття салону тату (говоримо саме про салон, не про кабінет/майстерню):

  • з мін. площею 30 м кв., але краще шукати залу від 100 м кв. Простір потрібен, щоб організувати хол зі стійкою reception та невелику зону очікування, влаштувати підсобне приміщення та робочі кабінети майстрів;
  • з можливістю провітрювати. Висока вологість – середовище для розвитку плісняви та бактерій, а вони – вороги тату-обладнання;
  • з електромережею, яка «витягне» обладнання татуювальників, світло, комп'ютерну техніку та все, що працює від розеток.

Попередньо оцініть рівень ремонту, який знадобиться, оскільки він може стати вагомою статтею витрат.

Що потрібно для тату салону: техніка, розхідники, обстановка, дезінфекція

Списки, наведені нижче, умовні і у вашому випадку відрізнятимуться.

Перший пункт - обладнання + витратний матеріал - передбачає:

  • машинки (роторні, індукційні);
  • кліпкорди, блоки живлення, педалі;
  • утримувачі;
  • тату-пігменти;
  • голки, картриджі, носики;
  • анестетики, пелюшки, дезінфектори, рукавички та фартухи (для майстрів), бахіли (для клієнтів) тощо.

Щоб зорієнтуватися за кількістю, розрахуйте список одного татуювальника, потім помножте на кількість майстрів.

Пункт другий – меблі, щоб відкрити тату-студію:

  • кушетки, крісла (на яких сидять/лежать відвідувачі);
  • холдери;
  • полички, шафи для інструментарію, розхідників;
  • освітлювальні прилади;
  • стільці, столики на коліщатках (для майстрів).

Додайте мікрохвильову піч, холодильник для співробітників, ноут для адміністратора.

Пункт третій – дезінфекція – включає:

  • лампа-стерилізатор (для обробки приміщення);
  • сухожари;
  • автоклав;
  • ультрасоніки (чистить держаки);
  • окремі ємності для медичного сміття (використані голки, рукавички, картриджі).
открытие тату-студии

Підбираємо майстрів татуювання

Перед тим, як відкривати тату-салон, визначтеся з концепцією. Це допоможе зрозуміти які майстри потрібні в команду. Основних варіантів 2 – універсальна студія або моно. У першому випадку ви набиваєте клієнтам татуювання у різних стилях, у другому – спеціалізуєтесь на одному. Салону-початківцю краще зупинитися на першому форматі.

Запитання № 2: кого наймати – майстрів з ім'ям чи новачків? Розкручений майстер приведе свою базу клієнтів і стане рекламою молодому салону. Але він навряд чи погодиться віддавати великий відсоток від виручки господарю. Новачок – навпаки – з метою набити руку спочатку може працювати навіть у мінус. В ідеалі найняти 1-2 відомих татуювальників, а решту місць запропонувати новачкам.

Також, щоб відкрити тату-салон, вам потрібні будуть:

  • керуючий (= заступник власника);
  • 2 адміністратора (для позмінної роботи);
  • бухгалтер (можна взяти віддаленого працівника);
  • клінінг (також 2 особи для позмінної роботи).

Для просування знадобляться smm-менеджер, таргетолог та фотограф. Якщо кошти обмежені, наймайте фахівців поступово та на part-time.

Як просувати тату-салон в Україні

Прописуючи бізнес-план перед відкриттям, приділіть цьому питанню особливу увагу.

Як просуватися? Наголосіть на онлайн-методи, зокрема:

  • сайт, де будуть фотографії робіт, інформація про майстрів, контактні дані, можливість записатися до студії без дзвінка;
  • соціальні мережі – Instagram, Facebook та ін. Ведення сторінок доручіть smm-щику, який налагодить комунікацію з аудиторією, напише контент-план, замовить тексти у копірайтера та фото/відео у фотографа;
  • контекстну рекламу в GOOGLE ADWORDS (налаштуйте самостійно/за допомогою спеціаліста). Інструмент забезпечить показ рекламних об'яв тату-студії потенційної аудиторії.

З офлайн-методів розкрутки вам підійде роздача рекламної поліграфії + її розповсюдження через перехресні бізнеси (фітнес-клуби, салони краси, магазини одягу та аксесуарів), проведення акцій, надання безкоштовних консультацій та занесення тату-студії до каталогів.

тату студия с нуля

Підрахуємо, скільки коштує відкрити салон

Розрахунки нижче наводимо з метою показати принцип. Конкретні суми у вашому випадку будуть іншими.

Щоб отримати розмір стартових вкладень, підсумуйте:

  • оренду приміщення + заставу – 12 тис. грн.;
  • ремонт – 35 тис. грн.;
  • купівлю обладнання, обстановки, витратної сировини – 55 тис. грн. + 15 тис. грн. + 5 тис. грн.;
  • оформлення документів – 320 грн. + 3 тис. грн.;
  • створення рекламних матеріалів (замовлення вивіски, створення сайту, ведення соцмереж тощо) – 15+ тис. грн.

Додайте сюди покупку касового апарату, підключення інтернету, комунальні послуги та оклади працівникам на перший місяць. Отриману суму збільште хоча б на 50%, щоб наблизитись до реальності.

Щоб зрозуміти розмір регулярних витрат бізнесу, складіть оренду, комунальні платежі, податки, щомісячний рекламний внесок, зарплати та поповнення розхідників.

Татуювальний бізнес: плюси та мінуси

Перед відкриттям тату-салону корисно виділити переваги та оцінити ризики.

Плюси та можливості : відносно простий вихід на ринок для новачка, можливість відірватися від конкурентів кількістю відомих (професійних) тату-майстрів, значна ціна послуг: для прибутковості можна не гнатися за максимальною кількістю клієнтів щомісяця.

Підводні камені : мало постачальників > сировина та обладнання довго їде, Нерегулярність основних послуг. татуювання проводиться один раз (+корекція), татуаж - 1 раз на пару трійку років, за клієнтів доведеться боротися + потрібно постійно шукати нових.

Як посилити бізнес? Наймайте кваліфікованих татуювальників (досвід + клієнтська база + хороша репутація), продумайте набір додаткових послуг, підвищуйте рівень сервісу, збалансуйте розцінки між високими та доступними.

Перш ніж відкривати свій салон тату, пропишіть можливі ризики: подумайте, як їх нівелювати, і виділіть фонд для непередбачених ситуацій.

Что нужно для тату салона

Висновок

Отже, намір відкрити тату-студію – це, з одного боку, виклик, але з іншого однозначно цікавий стартап.

Кому варто спробувати? Людям із багаторічним досвідом у бізнесі – амбітним татуювальникам, які хочуть прокачати підприємницьку жилку.

Як збільшити шанси на успіх? Докладно планувати кожен етап, співпрацювати з професіоналами, просуватися, враховувати ризики, спиратися на реальні цифри (витрати, що прогнозуються, збільшувати вдвічі, доходи – зменшувати).

Які альтернативи, якщо не салон? Студія за франшизою чи майстерня-кабінет замість великого салону.

Якщо ви все-таки зупинилися на ідеї салону, то також вкладетесь в CRM-систему. Вона автоматизує управлінську частину бізнесу, допоможе грамотніше планувати, просуватися та планомірно підвищувати рівень сервісу за рахунок ефективної комунікації з аудиторією.

connect-buttonПідключитисяgearSmallgearBig
logo