Як відкрити свою ветеринарну клініку

Автор: Віталі Бродетскі

15.04.2023

Сьогодні в блозі APPOINTER з'ясовуємо, наскільки вигідний бізнес – ветеринарна клініка. У процесі відповімо на питання, які оформляти документи, яке шукати приміщення і як його обладнати. А ще з'ясуємо, кого наймати до штату та як залучати клієнтів до клініки для тварин. Читайте статтю до кінця, щоб дізнатися про терміни окупності та можливий рівень заробітку.

как открыть тату салон в Украине

Зміст:

 

Перспективний бізнес – ветеринарна клініка

За статистикою, в Україні понад 80% сімей мають домашніх тварин. Найчастіше це собаки чи кішки. Трохи рідше з людьми живуть папуги, хом'яки, морські свинки, шиншили. Особливо багато вихованців у жителів мегаполісів. При цьому кваліфікованих клінік, де тварину можна прищепити, стерилізувати, оглянути та пролікувати від хвороби, обмежена кількість. Та ж статистика дає такі цифри: 1 велике місто > 2 мільйони домашніх улюбленців > менше 100 ветлікарень.

Чи вигідно відкривати ветеринарну клініку в Україні? Враховуючи низький рівень конкуренції та високу затребуваність послуг, відповімо ствердно. Само собою, в цьому бізнесі є свої підводні камені: наприклад, дороге обладнання та тривалий термін окупності. Але якщо врахувати та продумати всі важливі моменти на початку роботи, ризики можна мінімізувати, а шанси на успіх підвищити.

Перший крок – бізнес-план

Бізнес-план ветеринарної клініки допоможе критично оцінити перспективи, ризики, вкладення та остаточно ухвалити рішення про те, чи хочете ви почати. Що до нього включити:

  • максимальну деталізацію справи – формат роботи (ветеринарний кабінет, лікарня, виїзне обслуговування), список послуг + їх наповнення, кількість співробітників та їх спеціалізація, перелік обладнання, ін.;
  • детальний аналіз ринку у вашому населеному пункті – загальна кількість ветклінік, найближчі конкуренти, їх сильні/слабкі сторони, якісь послуги у дефіциті;
  • оцінку попиту – які процедури максимально затребувані, які послуги додати до основних, щоб зацікавити власників тварин, хто потенційний клієнт, скільки відвідувачів у вас буде через певний час роботи;
  • робочий план – розташування, точки закупівлі медикаментів та витратних матеріалів, формат обслуговування клієнтів. Також пропишіть методи нарощування аудиторії – як рекламуватись, залучати клієнтів та утримувати;
  • у фінансовій частині бізнес-плану ветклініки вкажіть ціни на послуги, проведіть розрахунки витрат і доходів;
  • не забудьте про список документів для оформлення бізнесу.

Також важливо виявити можливі ризики, зробити приблизний прогноз окупності та стійкості у кризових ситуаціях.

Які документи потрібні для відкриття ветклініки в Україні

Звертаємо увагу, що відкривати ветклініку може лише людина із вищою ветеринарною/фармацевтичною освітою. Законно-ветеринарні послуги надаються за наявності ліцензії на практику. Вимоги щодо її отримання уточнюйте у ліцензуючого органу.

Для оформлення необхідно вибрати форму бізнесу – ФОП (рос. ФЛП) або ТОВ (рос. ООО). Відштовхуйтеся від масштабів справи: якщо у вас будуть приватні прийоми ветеринарів, підійде ФОП, для організованої ветслужби краще обрати ТОВ.

Покрокова процедура оформлення включає:

  • реєстрацію у Податковій;
  • вибір форми власності, системи оподаткування (для ветклініки оптимальна спрощена система – 6% доходу);
  • вибір відповідних КВЕД (кодів економічної діяльності). Для лікування тварин підійде КВЕД 75.00 (ветеринарна діяльність);
  • отримання ліцензії на відкриття ветеринарної клініки;
  • далі ви проходите перевірки > отримуєте дозволи від СанЕпідемСтанції, Пожежної служби тощо.

Щоб уникнути складнощів та штрафів від перевіряючих органів, укладіть договір на вивезення твердих відходів, утилізацію біо- та лікувальних відходів, дезінфекцію, дезінсекцію, дератизацію.

как с нуля открыть тату салон

Вимоги до приміщення

Перед тим, як відкривати ветклініку, подумайте про розташування. З одного боку, стабільний потік клієнтів забезпечують локації поруч із транспортними розв'язками. З іншого боку, більшістю відвідувачів стануть мешканці обраного для лікарні мікрорайону. За умови, що кожен п'ятий українець має тварину, можна розділити кількість мешканців мікрорайону на 5 і зрозуміти, скільки до вас прийде людей.

Про розміри приміщення:

  • площа кабінету для прийому ~20 м кв.;
  • для кабінетів із обладнанням (УЗД, МРТ, КТ, рентген) додайте ще 20-25 м кв.;
  • лабораторія ~ 50 м кв.;
  • операційна зала – 30 м кв.;
  • стаціонар денний – 20-30 м кв.;
  • рецепція, зал очікування, підсобки та ін. – від 15 до 50 м кв.

Щоб відкрити ветеринарну клініку, виберіть перший поверх або цоколь. Врахуйте необхідне віддалення від житлових будинків на 50+ м. За наявності стаціонару для тварин віддалення збільшується на 100-150 м. Якщо клініка в житловому будинку, для установки рентген-апарата знадобиться прибудова, тому що по горизонтальній та вертикальній осі від нього не має бути квартир. Ліки доведеться зберігати на спеціальному складі.

Що потрібно, щоб відкрити ветеринарну клініку: обладнання

Для невеликого кабінету достатньо обладнати зал очікування та приймальню з апаратом УЗД. Це недорого і можна не приваблювати інвесторів. Однак доведеться відправляти деяких клієнтів до інших установ для уточнення діагнозів, а отже – втрачати частину аудиторії. Щоб вкластися в оснащення повноцінної клініки, знадобляться фінанси з боку, але так більше гарантій окупності та перспектив.

Стандартний список обладнання ветклініки:

  • рентгенівський апарат, УЗД;
  • апаратура ШВЛ, кардіограф;
  • столи для маніпуляцій, операцій;
  • обладнання для стерилізації;
  • сухожари;
  • лампи;
  • набір ветінструментів;
  • морозилки, системи зберігання медикаментів, перев'язки, дезінфекції;
  • мікроскопи.

Для рентабельності розумніше відкривати ветклініку з лабораторією, тобто додатково доведеться вкластися у ветеринарний аналізатор крові.

Базовий пакет оснащення оцінюється в +/- 2000000 грн. Якщо ви маєте можливість вийти за цю цифру, додайте до списку обладнання МРТ, КТ, ендоскопи, стоматологічну техніку для тварин. Не забудьте про розхідники, кількість та специфіка яких залежать від послуг, що надаються.

Рекомендації щодо підбору персоналу

Люди ведуть тварин до лікаря, який сподобався, а не у ветклінку. Само собою це не скасовує потреби у вищій освіті у ветеринарів. Також потрібні сертифікати про спеціалізації (якщо це, наприклад, УЗІ). Плюс лікареві потрібно регулярно підвищувати кваліфікацію, підтверджувати наявну категорію. Наявність досвіду у 3+ роки вітається.

Скільки співробітників знадобиться:

  • один ветеринар-терапевт приймає ~ 2000 тварин на рік;
  • параклінічні співробітники працюють позмінно – по 2 особи, наприклад, на 1 апарат УЗД;
  • Також ветеринарної клініці потрібні бухгалтер, дві прибиральниці, два адміністратори, керівник і в ідеалі маркетолог.

Щоб заощадити спочатку роботи, поєднайте обов'язки адміна і керівника. Також власник бізнесу може вести бухгалтерію. Якщо ви не в змозі сплачувати за послуги досвідчених ветеринарів, найміть у штат кілька студентів-випускників.

открытие тату-студии

Скільки коштує відкрити ветеринарну клініку в Україні

Потрібні суттєві вкладення, тому подумайте, як залучити інвесторів. Зорієнтуватися із сумою допоможе розрахунок стартових вкладень та щомісячних витрат. У таблицях нижче наведено орієнтовні цифри.

Стартові витрати : організація 350 000 грн, ремонт клініки - 300 000 грн, устаткування - 2 000 000 грн, витратники - 300 000 грн, рекламні вкладення - 20 000 грн, др. непередбачені витрати- 50-100 000 грн. Разом: 3070000 грн.

Щомісячні витрати: оренда + комунальні послуги + інтернет -75 000 грн., оклади (розрахунок на 17 співробітників) - 400 000 грн., поповнення розхідників - 300 000 грн., непередбачені витрати - 50 000 грн., податкові відрахування - 60 000 грн. Разом: 885 000 грн.

Ризики бізнесу

Щоб не просто відкрити свою ветеринарну клініку в Україні, а збільшити шанси на процвітання, наперед оцініть можливі ризики банкрутства. У списку найреальніших:

  • непродумана реклама; відсутність стратегії маркетингу;/li>
  • криза економіки країни > падіння доходів власників тварин;
  • невдала локація;
  • відсутність аналізу ринку > некоректне позиціонування бізнесу;
  • велика кількість летальних наслідків.

Очевидно, що неможливо перестрахуватися від усього. Але ось що можливо: по-перше, продумати ризики + кроки їх мінімізації на етапі складання бізнес-плану, по-друге, у клініці, що вже працює, організувати фонд непередбачених ситуацій і регулярно його поповнювати.

тату студия с нуля

Чи вигідно відкривати ветеринарну клініку: окупність та заробіток

Підготуйтеся до того, що ветлікарня - бізнес, що довгоокупається. Середній період повернення вкладень - 2-3 роки, тому налаштуйтеся на тривалу роботу "в мінус".

Структура доходів середньостатистичної клініки включає хірургічну допомогу – 25-30% (від загальної суми заробітку), діагностику ~ 13-15%, УЗД та рентген – 12% та 7% відповідно, вакцинування ~ 7%, офтальмологію – 6%.

Розподіл доходів за статтями:

Стаття доходів:

  • Прийом ветеринара-терапевта: кількість/1 раб. день - 45, ціна послуги - 400 грн., сумма - 18 000 грн.
  • Аналіз крові: кількість/1 раб. день - 25, ціна послуги - 200 грн., сумма - 5 000 грн.
  • Рентген: кількість/1 раб. день - 20, ціна послуги - 400 грн., сумма - 8 000 грн.
  • УЗД : кількість/1 раб. день - 40, ціна послуги - 300 грн., сумма - 12 000 грн.
  • Хірургія: кількість/1 раб. день - 20, ціна послуги - 1500 грн., сумма - 30 000 грн.
  • Денний стаціонар (ціна за 1 день): кількість/1 раб. день - 25, ціна послуги - 500 грн., сумма - 12500 грн.

Разом: 85 500 грн.

За календарний місяць отримаємо дохід – 2500000 грн. Чистий прибуток становитиме приблизно половину – 1 250 000 грн. Стартові інвестиції окупляться за рік. Рентабельність – 50%.

Що допоможе залучити клієнтів

Скільки б ви не вклали у відкриття ветеринарної клініки, втриматись на плаву допоможуть клієнти. Залучити відвідувачів – завдання реклами, тому стратегію маркетингу прописуйте наперед. Як підготовчу роботу проведіть дослідження району, в якому розташується бізнес. Оцініть кількість та склад цільової аудиторії. Визначте розмір рекламного бюджету.

Щоб проінформувати потенційного клієнта про себе, використовуйте рекламу онлайн та офлайн:

  • вивіску;
  • плакати у транспорті, ліфті, на дошках оголошень;
  • власний сайт; ведення соціальних мереж;
  • таргетовану рекламу;
  • рекламу на форумах, телеграм-каналах;
  • білборди, великі плакати біля доріг (дорожча реклама, яку можна підключити потім);
  • розміщення візиток, ін. роздавальних матеріалів у суміжних бізнесах та організаціях (магазини та аптеки для тварин, притулки).

Звичайно, найкраща реклама – це репутація та «сарафанне радіо» задоволених клієнтів. Але щоб ці інструменти почали працювати на вас, потрібно спочатку відкрити ветклініку та завоювати довіру. Дуже важливо вкладатися в утримання клієнтів та нарощувати їхню кількість. Допоможуть програми лояльності, акції, знижки та ін.

Что нужно для тату салона

Висновок

Тож чи варто відкривати свою ветеринарну клініку в Україні? Якщо щиро хочете допомагати тваринам та бізнес у цьому напрямку – ваша давня мрія, однозначно варто спробувати. Якщо налаштуватися на нешвидку окупність, написати докладний бізнес-план, вигадати, де взяти стартовий капітал і приготуватися багато працювати, шанси на успіх добрі. У ветклініку обов'язково наймайте професіоналів, а до кожного клієнта ставтесь з максимальною увагою. Так ви не тільки вдало стартуєте, але й утримаєте справу на плаву і прийдете до процвітання.

connect-buttonПідключитисяgearSmallgearBig
logo