Система оплати праці в салоні краси

Автор: Віталій Бродетскі

15.11.2022

Які системи оплати праці у салоні краси використовуються в Україні? У чому плюси та мінуси різних систем? Чи підійде той самий метод нарахування зарплати майстру, адміністратору та директору? Що допоможе керувати зарплатною відомістю ефективніше? Сьогодні у статті APPOINTER аналізуємо різні варіанти формування окладів, актуальні у б'юті-сфері, щоб ви могли вибрати відповідний для свого бізнесу.

система оплаты труда

Зміст:

 

Що таке підходяща система нарахування зарплати

Відповідна система оплати праці в салоні краси відповідає двом критеріям – відповідає пов'язаним між собою діловим процесам на підприємстві (іншими словами ділової моделі б'юті-студії) та реалізує фінансові завдання власника. Важливо, щоб варіанти нарахування окладів не виснажували грошові запаси салону та були законними. Оскільки, наприклад, щоденна видача ЗП у нашій країні не дозволена. Також формат заробітної плати має підходити працівникам – мотивувати до роботи, формувати лояльність, мінімізувати плинність кадрів. Зацікавлений фінансово майстер, адміністратор та ін. Члени команди вливаються у загальний рух, спрямований на процвітання підприємства. Тому справедливо оплачуючи працю своїх працівників, ви не просто витрачаєте гроші, а інвестуєте їх.

Підбираючи систему окладів, не орієнтуйтесь на інші салони краси. Логічне уважніше розібратися в різних методах нарахування та проаналізувати плюси/мінуси кожної системи.

Популярні системи оплати праці майстрів

системы оплаты труда мастеров

Види зарплатних систем та як вибрати оптимальну

Найчастіше майстрам у салоні краси зарплату нараховують одним із таких методів:

  • відсоток від послуги (є різні підвиди системи) – для фахівців з надання послуг цей метод є найбільш популярним. Плюс – пряма мотивація співробітника більше та якісніше працювати. Мінус – необхідність постійного високого потоку відвідувачів. Немає клієнта – немає зарплати. Фахівець може розпочати шукати іншу роботу;
  • оклад майстра (за виходи/відпрацьований час) + % від послуги/додатково проданої косметики, сертифікатів, ін. . На жаль, часто господарі б'юті-студій бояться збитків, якщо попит на послуги знизиться, тому таку систему виплат можуть не вдаватися;
  • чистий оклад/ставка - фіксована зарплата (оплата за виходи, за місяць, погодинна). Ця система оплати праці фахівців зустрічається нечасто. Вона приваблює майстрів-початківців, які бояться відразу ставати на %, дає їм якусь опору на перший час. Коли майстер набиває руку і знаходить впевненість у собі, чиста ставка перестає давати мотивацію.

Як вибрати систему оплати праці у салоні краси?

Відштовхуйтеся від питання – що йде першим: майстер чи салон? Є формати бізнесу, де бьюті-студія - це власне каталог майстрів, майданчик для їх вибору. Клієнти підбирають фахівців, а майстри можуть добре заробляти, на повну виявляючи здібності та навички, регулярно навчаючись та підвищуючи кваліфікацію. У цій моделі на першому місці майстри, тому підійдуть зарплатні системи, пов'язані із відсотком від заробітку. Якщо у вас формат бізнесу, що продає послуги, і вам важливо побудувати відносини з цільовою аудиторією на вірності бренду (тобто в першу чергу салону, а не фахівцям), розумніше використовувати систему оклад + бонус/відсоток. Задіяти фіксований оклад логічніше щодо співробітників, які безпосередньо не впливають на прибуток салону краси та/або завантажені рівномірно. Це технічні, санітарні працівники, працівники складу, бухгалтери, адміністратори.

Методи розрахунку відсотка від виручки

У систем оплати праці, заснованих на відсотку від виручки, є 2 способи розрахунків:

Відсоток від загального виторгу салону краси. Старша система. Її недолік у тому, що майстри використовують розхідники студії і не мають причин економити їх. Спочатку фахівець хоче показати себе якнайкраще, відповідно витрачає матеріали в надлишку. Далі майстер також може скористатися можливістю списати розхідники на свою користь.

Відсоток від чистого виторгу. Більш прогресивний метод. Суть у тому, що з прибутку спочатку забирають вартість розхідників, потім нараховують від неї % фахівцям. Плюси системи очевидні: у фахівців з'являється стимул працювати краще, матеріали для послуг витрачаються раціональніше.

На що спиратися, розраховуючи відсоток виручки для співробітника? Перший критерій – умови б'юті-студії – розміри, обладнання, інвестиції та ін. Другий критерій – практичний досвід оплати праці в успішних салонах краси:

  • якщо використовується метод нарахування від загального виторгу, це 40-50%;
  • від чистого виторгу - 30-45%.

Як сформувати зарплату адміністратору

виды зарплатных систем

Адміністратор – приклад рівномірно завантаженого співробітника, який частково впливає на доходи салону, вкладаючись у рівень обслуговування та формуючи лояльність клієнтської бази. Яка система оплати праці у салоні краси йому підійде?

Розміри окладу та метод нарахування залежить від формату роботи – кількості робочих обов'язків працівника reception. Якщо адміністратор – еквівалент хостес, тобто він зустрічає відвідувача, пропонує напої, записує на послуги, проводить до майстра, розраховує оптимально призначити співробітнику фіксовану ставку.

Якщо ж у салоні краси немає керуючого, адміністратор може його частково заміщати. Тоді крім основних обов'язків він займається контролем витратних матеріалів, веде сторінки салону в соціальних мережах (наповнює їх, комунікує з передплатниками), зайнятий телефонним маркетингом, може консультувати клієнтів та ін. Підійде система оплати праці оклад + відсоток.

Приклади варіантів для адміністратора:

  • оклад + відсоток від прибутку салону + надбавка за реалізований набір завдань (наприклад, кількість клієнтів, записаних на послуги, на місяць);
  • оклад + відсоток прибутку + відсоток продажу косметичних продуктів, сертифікатів, абонементів салону.

Відповідна система зарплати для директора/управителя

Керуючий або директор салону краси реалізує великий список обов'язків: ведення документів, інвентаризація, укладання договорів, співбесіди, прийом на роботу та звільнення співробітників, складання посадових інструкцій, контроль за рівнем обслуговування та багато іншого. Хоч і не безпосередньо, але цей співробітник суттєво впливає на прибутковість бізнесу.

Системи оплати праці в салоні краси для директора:

  • відсоток від виторгу. Такий варіант мотивує директора працювати та страхує власника студії від бездіяльності співробітника. Мінус у тому, що директор може зосередитись на поточних (короткострокових) цілях, але не приділяти уваги стратегічним завданням (розвитку в перспективі);
  • оклад +% від прибутку + бонуси за реалізовані завдання. Оптимальний варіант, який комбінує фінансову мотивацію співробітника зі справедливою нагородою за обсяги виконаної адміністративної роботи.

Бонуси для співробітників: що це і навіщо

Навіть високі оклади не завжди стримують плинність у команді салону краси. Важливими є корпоративний дух і заохочення. Як останні виступають всілякі пільги та бонуси – укомплектований соціальний пакет, наприклад. До нього входять премії на день народження, страхування співробітника (найчастіше від нещасного випадку), надбавка за вислугу, курси підвищення кваліфікації та різні навчання майстрів за рахунок підприємства, оплачені лікарняні, пільги на кредит (відсутність кредитного відсотка, можливість тривалого погашення), підвищена оплата відпускних/збільшена платна відпустка, матеріальна допомога за непередбачених обставин та ін.

Включення таких плюшок в систему оплати праці в салоні краси підвищує лояльність співробітників, стимулює їх більше вкладатися в роботу та сприятливо відбивається на прибутковості справи.

Порада для ефективного управління системою оплати праці в салонах

как сформировать зарплату администратору

Прямо пропорційно до масштабів бізнесу та кількості співробітників зростає і ймовірність помилок у нарахуванні зарплат, якщо відомість ведеться вручну. Поширені ситуації – це втрата кількох відпрацьованих працівником днів, некоректний облік розхідників, незараховані премії та невраховані послуги.

Використання CRM системи автоматизує керування оплатою праці в салонах – мінімізує помилки та гарантує точність розрахунків. Як це працює:

  • Ви вносите в CRM дані щодо послуг, товарів.
  • Додаєте перелік працівників, графіки, систему оплати для кожного.
  • Далі програмне забезпечення автоматично розраховує оклади.

На розрахунки більше не потрібно витрачати час, а звіряння даних можна провести будь-якої миті, тому що інформація завжди в системі.

CRM APPOINTER розроблена для управління салонами краси та візьме розрахунок зарплат ваших співробітників на себе.

Висновки

Резюмуємо все сказане вище.

По-перше, навряд чи всім співробітникам салону краси підійде одна система оплати праці. Нараховуйте зарплату з урахуванням обов'язків співробітника та його впливу на бізнес. Це вигідніше і вам, і команді.

По-друге, вибираючи методи нарахування зарплат, тверезо оцінюйте свої фінансові ресурси та плюси-мінуси різних систем, прогнозуйте можливі ситуації, з якими зіткнетеся, обравши той чи інший варіант оплати.

По-третє, вкладіть в CRM систему на старті бізнесу, щоб безпомилково і швидко розраховувати оклади, максимально автоматизувати управління салоном, розвантажити себе та своїх співробітників від зайвих обов'язків.

бонусы для сотрудников
connect-buttonПідключитисяgearSmallgearBig
logo